Templomfejlesztés a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásából

04.07.2023, Juhász Gábor

A Lekéri Római Katolikus Plébánia, Rácz István atya vezetése alatt 2021-ben 15 000 000 forintos, azaz 41 663,19 Euro támogatásban részesült a Bethlen Gábor Alapítvány pályazati forrásából. Ebből az összegből 2022 és 2023 között több fejlesztés is végbement a lekéri román stílusú templomon. 

A felújítási munkálatok során az alábbi munkálatok mentek végbe: 

A templomfalak nedvességének vizsgálata és szakvéleményezése 2022 februárjában végezte el Dr. Bako Jozef mérnök úr, akit a műemlékvédelmi hivatal választott ki ehhez a kutatáshoz. Bako úr az egyik legnagyobb szaktekintélynek számított a nedves falak kutatásában. A terepszemle és a laboratóriumi vizsgálat után született szakvélemény alapján lett megállapítva a szanáció technikai kivitelezése és a helyes anyag kiválasztása. 

A szakvéleményezést követően 2022 júliusában végbe mentek a szanációs munkálatok. A külső fal kerületén 10 cm-el a föld felett, illetve 10 cm távolságra egymástól 1 méter mély furatokat készítettek, amelyekbe speciális hidrofób gyantás anyagot töltöttek bele, amelyeknek köszönhetően a falak felső részébe elzárultak a vízszivárgások. Ezt követően "kleber" ragasztóval vakolták be a furatokat. A nedvesség mennyisége igen magas volt, egy új vakolat már 2 éven belül lemállott volna róla. A szakvélemény szerint a szárítási munkák után a falakon minimum 4 évig nem szabad új vakolatot/habarcsot alkalmazni. A nedvesség szanálása statikai szempontból is fontos volt, hogy megőrizzük és javítsunk a falak állapotán.

Mivelhogy a fúrásos szárító munkálatok költségvetése nem érte el a tervezett kiadások mértékét, így a következő ütemben ki lehetett vitelezni a falak belső szárítását is, beleértve a templom hajói között található 6 oszlopot is. Ezek a munkálatok 2022 szeptember és október között voltak megvalósítva. Ezáltal 2022 őszére elkészült a templomfalak teljeskörű szárítási munkálata.

Mivelhogy a költségvetés 2022 decemberében míg mindig nem volt teljesen kimerítve, a BGA megbízott munkatársával, telefonos egyeztetés után megegyeztünk a pályázat céljainak kibővítésében, melynek köszönhetően 2022 decemberben meg lett rendelve a templom új nyílászárója, amelyet 2023 februárjában szerelte be a kivitelező cég. A felújításnak köszönhetően új bejárati ajtója lett a templomunknak, amely megegyezik az 1945. évi templomrobbantás előtti ajtóformával. A nyílászáró elkészítését a műemlékvédelmi hivatal irányította.

Az épülettörténeti és történészi kutatás a 2022-es év folyamán valósult meg. A kutatásokat Dr. Buday Péter egyetemi tanár végezte. Az ő személyét a műemlékvédelmi hivatal választotta ki. A kutatása igazolta a templom román kori eredetét. Ezen felül az ő felesége dolgozta ki az ajtórekonstrukció tervrajzát. 

A pályázat eredeti céljai között volt még az épület restaurátori kutatásának szakvéleményezése, amelyre sajnos már nem maradt anyagi keret. Ezt a későbbiekben a plébániai hivatal fogja saját költségvetésen megvalósítani.  

A jelenlegi felújításnak köszönhetően a templom fejlesztésének következő szakasza a külső homlokzat felújítása lesz, amelyet leghamarabb 2026 után tudunk kivitelezni.

Juhász Gábor